fbpx

Muzej Timočke bune

Kulturno obrazovni centar Boljevac
Kneza Miloša 4, Boljevac
www.kocboljevac.org.rs

Timočku bunu su 1883. g. u Zaječarskom okrugu podigli predstavnici Narodne radikalne stranke protiv vlade kralja Milana Obrenovića. Buna je započela tako što je narod, na nagovor šefa radikala Nikole Pašića, odbio da preda oružje. Odgovor Vlade na to bio je proglašenje vanrednog stanja i uvođenje Prekog suda.

Muzej Timočke bune u Boljevcu nalazi se u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje stare apsane (zatvora), u kojoj su tokom istoimene bune bili zatvoreni pobunjenici iz celog crnorečkog kraja. Otvoren je 1983. godine, na stogodišnjicu Timočke bune.

Apsana je izgradjena 1860. godine, kada je knez Miloš Obrenović proglasio Boljevac sedištem sreza.

Postavka muzeja prati vreme pre Timočke bune, početak bune, borbu narodne i stajaće vojske, organizaciju vojske 80-ih godina XIX veka, stanje stanovništva s kraja XIX veka, najznačajnije ličnosti vezane za bunu, sve do Prekog suda i gušenja bune.

Pored dokumentacije, najveci deo zbirke muzeja predstavljaju fotografije licnosti koje su odigrale presudnu ulogu u Timockoj buni: kralja Milana Obrenovica (za vreme cije vladavine je donet Zakon o ustrojstvu vojske 1883. godine, nakon cega je usledilo oduzimanje oružja od vojnika što je dovelo do pobune), Milija Petrovica, Dobrosava Petrovica, Ljube Didica, Ace Stanojevica, Ljube Božinovica, Vladimira Zebica i mnogih drugih. Veliki deo muzeja predstavljaju ilustracije sa prikazima ljudi iz tog perioda (žitelja sela), narodne vojske, stajace vojske i dogadaja kao što su: “Predavanje oružja”, “Citanje vladine naredbe i poziv na izrucenje oružja”, “Napad stajace vojske na narod i narodnu vojsku kod banjske klisure”...

Svoje mesto u postavci našla je i umetnicka zbirka sa akvarelima i crtežima takode vezanim za Timocku bunu, kao što su akvareli D. Miškovica: akvarel sa izgledom seoske mehane u selu Lukovu (pred kojom su sredinom oktobra 1883. godine poceli nemiri pobunjenika), akvarel sa izgledom zgrade opštine u Krivom viru, crtež sa izgledom apsane; zatim crteži E. Dekera sa izgledom ulice u Banji, crtež sa prikazom zgrade u kojoj je održan dogovor pre izbijanja bune... Pored toga, zbirka sadrži predmete i oružje iz tog perioda, kao i medalje kojima su nagradjeni oni koji su hvatali pobunjenike.

U Muzeju je izložen i deo zavicajne zbirke gde se mogu videti preslice, stare vunene carape, kao i pojedini elementi pribora za rucavanje. Muzej zauzima poršinu od 104 m2, dužine je 16.5 m i širine 6.3 m.

Više o Muzeju Timočke bune i sadržaju njegovih postavki možete pročitati u tekstu autora Dragane Dragotić, kustosa ovog muzeja klikom na link ovde.