fbpx

Priroda

Tek kada dođete u Istočnu Srbiju shvatite šta je Johan Štraus imao na umu kad je komponovao “Na lepom plavom Dunavu”, jer se ovde ova moćna reka predstavlja u svoj svojoj snazi i veličini. Većim delom svog toka kroz Istočnu Srbiju, Dunav prolazi kroz Nacionalni park “Đerdap”. U vreme sadašnje Dunav je idealno mesto za odmor na uređenim plažama i kampovima, uz druženje sa alasima koji na sred Dunava bućkom love soma.

Ovde možete uživati u zimskoj idili i zimskim sportovima bez premca. Na raspolaganju su vam ski staze na Staroj planini, Crnom Vrhu, Stolu ali i u neposrednoj blizini centra grada Zaječara.

Boraveći na prostoru Istočne Srbije, Rimljani u davna vremena otkriše lekovite vode i na njima izgradiše kupatila, banje. U njima se vekovima okupljahu krunisane glave, otmeni svet, boemi, pisci. Bilo da izaberete Sokobanjsku, Gamzigradsku ili banju u Brestovačkoj banji osećaćete se kao preporođeni.

Veliki broj endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta kojih ponajviše ima u Nacionalnom parku “Đerdap”, daju posebnu draž ovim predelima. Šetnja Dubašnicom, Rtnjem, Stolom, Starom planinom… odmara i relaksira svakog gosta.

Možete isprobati ribolovačku sreću u ribolovu pastrmke u bistrim planinskim rekama i potocima Istočne Srbije, a lovce očekuje hiljade hektara lovišta. Lokalno stanovništvo rado će vam pokazati kako se koriste biljke iz prirode, kao što je Rtanjski čaj, koji u svetu raste samo na obroncima Rtnja. Kada dan ustupi mesto svežini noći, uz pucketanje vatre čujte i legende koje se ovde rado pričaju.