fbpx

KULTURA I ISTORIJA

Kada je 1965. godine dr Dragoslav Srejović, arheolog svetskog glasa, otpočeo iskopavanja na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri, nije ni slutio da će naići na središte jedne od najblistavijih kultura praistorije. Na arheološkoj karti Evrope Lepenski vir danas je upisan  kao jedno od najznačajnijih nalazišta  iz doba mezeolita i neolita, u kome su sve do pred kraj ledenog doba, sedam hiljada godina pre nove ere, živeli stočari, lovci, ribolovci, sakupljači hrane, tvroci monumentalnih skulputra od kamena. Jedan od najznačajnijijh arheoloških lokaliteta Srbije i Evrope-Lepenski vir neprestano je u žiži javnosti, kako one stručne, tako i turista, željnih da se na samom izvoru sretnu sa dalekom prošlošću. 

U Gamzigradu, 11 kilometara zapadno od Zaječara,  nalazi se Felix Romuliana,  palata rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, jednog od šesnaest  imperatora Rimskog carstva, rođenih na tlu današnje Srbije. Romulijana potiče  s kraja III i početka IV veka nove ere. Prostire se na šest i po hektara, a raskošnu palatu krase podni mozaici koji se mogu  meriti sa najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.             

Od 2007. Felix Romuliana nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

Felix Romulijana
Timacum minus

Timacum minus je najstarije rimsko vojno utvrđenje u Istočnoj Srbiji. Datira iz prvog veka naše ere. Unutrašnjost utvrđenja ispunjena je različitim građevinama. Lapidarijum, sa rimskim kamenim spomenicima, nalazi se u Arheo-etno parku, smeštenom u dvorištu  škole, u obližnjem selu Ravna. Savladavši dunavsko i planinsko stenje, rimski car Trajan sagradio je put kroz Đerdapsku klisuru, sve do mesta gde je podigao most na Dunavu. Gradnja puta završena je 103. godine, a ovaj veliki poduhvat, ovekovečen je Trajanovom tablom, sa latinskom natpisom u Nacionalnom parku ’’Đerdap’’, kod Kladova. Trajanova tabla vidljiva je samo sa Dunava.

Sa vladavinom cara Trajana povezuje se i bivše vojno utvrđenje Dijana, danas arheološki lokalitet na obali Dunava, između Hidroelektrane ’’Đerdap 1’’ i Kladova. Arheološki lokalitet Šarkamen smešten je 25 kilometara od Negotina. Potiče iz kasnoantičkog perioda, s kraja trećeg i početka četvrtog veka. Bilo je to sedište rimskog cara Maksimina Daje. Mala riznica carskog zlatnog nakita sa Šarkamena, danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na Dunavu, zapadno od Kladova nalazi se Tvrđava Fetislam. Ovu ’’Kapiju mira’’, kako se prevodi naziv, sagradili su Turci u XVI i XVII veku, a na upravu srpskom narodu predata je 1867. godine.

Da bi se odbranio od Avara i Slovena, rimski car Justinijan, na uspravnoj steni iznad reke Moravice, kod Sokobanje, sagradio je Sokograd. I posle Rimljana, Sokograd je bio  sklonište raznih vojski, a predanje kaže da je u njemu često utočište nalazio i legendarni Hajduk Veljko Petrović. 

Image