fbpx

Priroda

Tek kada dođete u Istočnu Srbiju shvatite šta je Johan Štraus imao na umu kad je komponovao “Na lepom plavom Dunavu”, jer se ovde ova moćna reka predstavlja u svoj svojoj snazi i veličini. Većim delom svog toka kroz Istočnu Srbiju, Dunav prolazi kroz nacionalni park “Đerdap”. U vreme sadašnje Dunav je idealno mesto za odmor na uređenim plažama i kampovima, uz druženje sa alasima koji na sred Dunava bućkom love soma.

Ovde možete uživati u zimskoj idili i zimskim sportovima bez premca. Na raspolaganju su vam ski staze na Staroj planini, Crnom Vrhu, Stolu ali i u neposrednoj blizini centra grada Zaječara.

Boraveći na prostoru Istočne Srbije, Rimljani u davna vremena otkriše lekovite vode i na njima izgradiše kupatila, banje. U njima se vekovima okupljahu krunisane glave, otmeni svet, boemi, pisci. Bilo da izaberete Sokobanjsku, Gamzigradsku ili banju u Brestovačkoj banji osećaćete se kao preporođeni.

Veliki broj endemskih vrsta biljnog i životinjskog sveta kojih ponajviše ima u Nacionalnom parku “Đerdap”, daju posebnu draž ovim predelima. Šetnja Dubašnicom, Rtnjem, Stolom, Starom planinom… odmara i relaksira svakog gosta.

Možete isprobati ribolovačku sreću u ribolovu pastrmke u bistrim planinskim rekama i potocima Istočne Srbije, a lovce očekuje hiljade hektara lovišta. Lokalno stanovništvo rado će vam pokazati kako se koriste biljke iz prirode, kao što je Rtanjski čaj, koji u svetu raste samo na obroncima Rtnja. Kada dan ustupi mesto svežini noći, uz pucketanje vatre čujte i legende koje se ovde rado pričaju.

maj 24, 2018

Stol

in Priroda

by GetToNet

Verujte, ni jedan „krš“ nije ovako lep.

Stol predstavlja najviši vrh planine Goli Krš (1156 m). Smešten je između planina Veliki Krš, Mali Krš i Deli Jovan. Ova planina udaljena 20 km severno od Bora. Predstavlja nesvakidašnju oazu zelenila, tišine i cvetnih livada. Pogodna je za planinaranje, alpinizam, paraglajding, lov. Ima uređenih 13 planinarskih  pešačkih staza. U njegovom podnožju nalazi se i malo planinsko jezero koje ovom krajoliku daje posebnu draž, osveženje u letnjim danima i bajkovit prizor zimi.

maj 24, 2018

Lazarev kanjon

in Priroda

by GetToNet

Na skriveno te vodim mesto, kroz prostor i vreme.

Putovanje kroz Lazarev kanjon predstavlja put kroz prostor i vreme, u kojem kao nigde do sada, pulsira bilo prirode neobičnim mirom i bogatstvom živog sveta. Jovan Cvijić je o istočnoj Srbiji pisao sa posebnom pasijom, često koristeći opisne i lirske elemente, nesvojstvene naučnim radovima. Moglo bi se reći da svako ko dođe u Lazarev kanjon bude ovako nadahnut.
Na krečnjačkoj podlozi Lazareva reka izvajala je velelepni kanjon dug 9 km i visok oko 500 m. Iako deluje ako prizor sa Anda, Lazarev kanjon je dragulj istočne Srbije smešten nedaleko od sela Zlot, blizu Bora. Ušuškan između izmedju obronaka istočnog Kučaja (planina Malinik) i kraške visoravni Dubašnica. Strm i stenovit, vekovima krije svoje tajne u preko 70 pećina. Jedna od njih, Zlotka ili Lazareva pećina, uređena je i odstupna turistima. Na ovom području živi preko 720 biljnih a bogat je i životinjskim svetom. Lazarev kanjon je dom retkih biljaka i životinja: krimskog bora, tisovog drveta, srpske ramondije ali i divokoze, surog orla, šumske sove i sivog sokola.

maj 24, 2018

Bogovinska pećina

in Priroda

by GetToNet

Bogovinska pećina je jedna od najdužih pećina u Srbiji. Nalazi se na obodu Jučnog Kučaja, 12km od Boljevca.
Dužina istraženih kanala je preko oko 6 km. Deo pećine uređen je za turiste u dužini od 550 m i omogućava pristup do najlepših dvorana pećine: koncertne, rudarske, dvorane kiklopa i hajdučke. Izdvaja se po svojoj lepoti i bogatstvu pećinskog nakita.

maj 24, 2018

Stara planina

in Priroda

by GetToNet

Zaljubite se ponovo!

Dobrodošli na Staru planinu, mesto koje će vas podmladiti i napuniti baterije svojom lepotom, bilo da samo šetate, uživate u prelepim pejzažima ili zimskim sportovima. Mesto u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled.

Stara planina je biser prirode jedinstvene lepote i neizmernog bogatstva. Na svojim obroncima krije brojna sela, izletišta, izvore, pećine, manastire i stare gradove. Nudi savršen odmor uz adrenalin, zabavu i različite ture pešačenja, skijanja, biciklizma, dok sa druge strane pruža mir i tišinu svojstvenu minulim vremenima, u okolnim selima autentične arhitekture i pejzaža. Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su ski staze Jabučko ravnište, Babin zub, Rudine, Sunčana dolina i Konjarnik sa pripadajućim vučnim instalacijama – gondolom, četvorosedima, ski liftovima i pokretnom trakom u dečjem parku. Ukoliko joj dolazite leti, pored šetnji uređenim stazama možete uživati u panoramskoj vožnji gondolom.

Prostire od Zaječara pa skoro do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Najviši vrh Srbije Midžor (2.169 m) nalazi se na Staroj planini u opštini Knjaževac.

maj 24, 2018

Rajkova pećina

in Priroda

by GetToNet

Da li znate kakva se nesvakidašnja lepota krije ispod površine zemlje?

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je, po predanju, danju bio mehandžija, noću je pljačkao turske karavane a blago sakrivao u ovoj pećini.
Rajkova pećina spada u grupu rečnih pećina. Kroz nju prolazi istoimena reka. U pećini se nalaze veoma zanimljivi pećinske dvorane, kade, draperije i ostali pećinski nakit od čisto belog kristalnog kalcita.

maj 24, 2018

Dubašnica

in Priroda

by GetToNet

Dubašnica se nalazi u istočnom delu Kučaja, 35 km od Bora. Ona čini najveći krečnjački kompleks u Srbiji, površine 82 km2 i debljine i preko 200 m. Najviši vrhovi su: Mošuluj i Stobаri (1048m). Kroz ovu krašku površ prolazi duboko usečena ponornica Dubašnica, po kojoj je ceo kraj i dobio ime.
Bogаtа je šumаmа, livаdаmа i pаšnjаcimа, kаo i rаznovrsnim vrstаmа divljаči. Izuzetno je zаnimljivа za plаninаre, speleologe i druge zаljubljenike prirode.

maj 24, 2018

Rtanj

in Priroda

by GetToNet

Ko kaže da kod nas nema piramida!

Legende i mitovi o skrivenom blagu u njenom središtu, vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači ali i nesvakidašnja lepota, savršen geometrijski oblik piramide i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima, čine Rtanj još uvek nedovoljno istraženom lepotom prirode.
Rtanj predstavlja fenomen koji iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, avanturista, planinara ali i naučnika. Svako ko je bar jednom posetio ovu planinu tvrdi da vazduh ovde drugačije miriše i da priroda izgleda potpuno nestvarno. Takođe, mnogi govore i o pozitivnoj energiji koju su osetili boraveći ovde.

Rtanj je čuven i po endemskom bilju koje raste samo na njegovim obroncima i koje je zakonom zaštićeno. Najpoznatiji je svakako Rtanjski čaj (Saturea montana) koji ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Na vrhu Rtnja - Šiljku (1.565 m), kao simbol planine, nalazi se ruševine nekadašnje crkve Svetog Đorđa, koju turisti rado posećuju. Ova crkva, pored toga što se nalazi na najvišem vrhu Rtnja, zanimljiva jer ju je 1935. godine uz pomoć 1000 radnika izgradila Greta, supruga vlasnika rudnika „Rtanj“ Juliusa Minha, u znak sećanja na pokojnog supruga. Danas se na ovom mestu nalaze ruševine jer su je tragači za zlatom u više navrata rušili.

maj 24, 2018

Valja prerast

in Priroda

by GetToNet

Savršen most bez dleta i čekića.

Valja prerast je najveći prirodni kameni most u Srbiji raspona 150 m. Ovaj impozantni primer prirodnog građevinarstva utočište svojoj lepoti našao je podno Rudne Glave, nekih 10 km od Majdanpeka. Svojom jedinstvenošću ističe se time što nije nastao urušavanjem pećine, već ga je strpljivo vekovima gradila istoimena reka koja žubori ispod njega. Svojom visinom od 44.8 m i širinom u dnu od 9.7 m, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate Sunce.

maj 24, 2018

Vratnjanske kapije

in Priroda

by GetToNet

Zamislite želju i prođite kroz portal koji vodi u drugu dimenziju.

Na bistroj planinskoj rečici, 30 km od Negotina, nalaze se ogromne kapije, delo prirode.
Vratnjanske kapije ili prerasti Vratne su visoki kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje velike pećine. Nalaze se u impozantnom kanjonu reke Vratne. Veoma su retke pojave u svetu, a ovde ih ima čak tri: Veliki, Suvi i Mali prerast. Velika kapija ima dužinu 45m, širinu 23m i dubinu 30m. Do kapija se stiže uređenom i označenom stazom koja polazi od manastira Vratna i nastavlja se duž prelepih pejzaža i vidikovaca kanjona Vratne.

maj 24, 2018

Crni vrh

in Priroda

by GetToNet

Crni vrh nalazi se 30km od Bora. Deo je šumskog kompleksa Kučaja. Najviši vrh nalazi se na 1.043m visine. Obiluje crnom borovom šumom po kojoj je i dobio naziv. Ima prijatnu planinsku klimu koja izuzetno pogodno deluje u rekreativno – terapeutske svrhe.
Crni vrh tokom prolećnih meseci obiluje lekovitim biljem. Ljubitelji zimskih sportova mogu uživati u dvema uređenim ski stazama, Jelen 1 dužine 800 m i Jelen 2 dužine 1.600 m.
Bilo da dolazite zimi ili leti, Crni vrh je odlična lokacija za beg od gradske gužve, planinarenje, pešačenje, kampovanje. Svež vazduh i mirna okolina pružaju idealne uslove za odmor i rekreaciju.

maj 24, 2018

Lazareva pećina

in Priroda

by GetToNet

Ako ste mislili da kod nas nema bizona prevarili ste se.

Lazareva ili Zlotka pećina nalazi se pored sela Zlot, 18 km od Bora. Po legendi, Lazareva pećina je dobila ime po knezu Lazaru. Spada u red rečnih pećina. Bogata je pećinskim nakitom: stalagmitima, stalaktitima i pećinskim stubovima i sastoji se iz više dvorana. Karakteriše je mnogo stalagmita i stalaktita neobičnih oblika i formi. Jedan od takvih je sa izgledom bizona.
Ukupna dužina kanala iznosi 9 505 m a zа turističku posetu uređeno je 800 m stаze. Arheološki i speleološki je аtrаktivnа mnogobrojnim turistimа.

maj 24, 2018

Beli izvorac

in Priroda

by GetToNet

Svako ko je kao dete voleo i čitao bajke imaće utisak da je zakoračio u jednu od njih.

Spomenik prirode „Beli izvorac“, kao bigrena akumulacija, zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti je značajan geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. Na relativno malom prostoru (oko 300 m) nalazi se veliki vodopad, visine 16 m. Ispod vodopada, poniranjem vode kroz bigar, obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa jedne i druge strane.

Nizvodno od vodopada, u koritu potoka, postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije jezerca prečnika do 10 m i dubine 2-3 m. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, među kojima su dva visoka 5 m. Nije ni čudo što su se prema vlaškoj mitologiji baš na platou pored vodopada okupljale i plesaleVile.

maj 24, 2018

Vodopad Ripaljka

in Priroda

by GetToNet

Ovde voda ne pada, ona „ripa“.

Ripaljka se nalazi u blizini izletišta Grudno, oko 5km od centra Sokobanje. Nastaje na reci Gradašnici i jedan od najviših vodopada u Srbiji. Sastoji se od 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 m. Visina najvišeg odseka je 11 m. Ime je dobio po lokalnom izrazu „ripati“ što znači skakati.

Vodopad ima najviše vode u proleće, posle otapanja snega. Iznad vodopada uređen je piknik prostor sa klupama i stolovima za roštiljanje.

Vodopad Ripaljka je prvi spomenik prirode u našoj zemlji koji je zakonom zaštićen. Izuzetno je atraktivnog izgleda i jedno od rado posećenih mesta.

februar 06, 2019

Gamzigradska banja

in Priroda

by GetToNet

11 km zapadno od Zaječara, u dolini Crnog Timoka, nalazi se Gamzigradska banja. Okružena je šumovitim brežuljcima i predstavlja vrlo ugodan i tih kutak za lečenje, odmor, rekreaciju, sport i ribolov. Idealno je mesto za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova, reumatizma i vibracionih bolesti.
Gamzigradska banja ima više izvora termomineralne vode, temperature od 38 do 43 stepena, te nije slučajno rimski car Galerije baš ovde podigao svoju palatu. U Gamzigradu se nalazi i jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji, podignuta 1909 godine.

februar 06, 2019

Borsko jezero

in Priroda

by GetToNet

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh. Prozirno je bistre planinske vode, okruženo šumom, zelenim proplancima i livadama. Hoteli i auto kamp, uređeni tereni za male sportove, trim staze, predstavljaju idealno mesto za pripreme sportista. Tokom leta, Borsko jezero je omiljena destinacija mnogobrojnih kupača iz celog regiona. Ima više uređenih plaža, kupališta i šetališta.

februar 06, 2019

Brestovačka banja

in Priroda

by GetToNet

Na nekadašnjem putu svile, 10 km od Bora, smeštena je jedna od najstarijih banja u Srbiji -Brestovačka banja. Prvo kupatilo otvoreno je 1906. godine. Istorija beleži i podatak da je Brestovacka banja bila omiljeno mesto dve srpske dinastije - Obenović i Karađorđević.

Vode ove banje  spadaju u red najlekovitijih u nas, bogate  kalijumom, kalcijumom, jodom i drugim sastojcima, a pogoduje lečenju reumatizma zglobova i mišica, malokrvnosti, nesanici i iscrpljenosti. Postoji više termominerаlnih izvorа sа temperаturom vode od 32 do 40 stepeni. Bazeni su nedavno renovirani.

februar 06, 2019

Bovansko jezero

in Priroda

by GetToNet

Nedaleko od Sokobanje, smestilo se Bovansko jezero. Na dužini od oko 7 km sreću se brojni ribolovci, koji u potrazi za dobrim ulovom na Bovan svake godine stižu iz čitave Srbije. Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje, veslanje, jedrenje, vožnje pedalina. U aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“.

februar 06, 2019

Zima

in Priroda

by GetToNet

Prirodnu granicu Srbije i Bugarske predstavlja Stara planina, koja se svojim najvećim delom prostire kroz Istočnu Srbiju. Turistički centar Stara planina, na nadmorskoj visini od 1780 m sve je atraktivniji za ljubitelje alpskog skijanja, snoubordere ali i za one koji čine tek prve korake na skijama.
Sa pogledom na najviši vrh Srbije, Midžor (2169 m), u parku prirode, skijašima su na raspolaganju 13 km uredjenih staza, osmosedna gondola, četvorosedne žicare, , ski lift-sidro, na stazi i „baby“ lift. Snežni pokrivač na Staroj planini zadržava se sve do maja meseca.
U Istočnoj Srbiji možete skijati i u gradu. Skijalište u park šumi Kraljevica u Zaječaru nalazi se na samo pet minuta hoda od centra grada. Ski staza je duga 650 m, a ski liftom se začas stigne na njen vrh. Kod Boljevca rekreativcima i početnicima namenjena je 280 m duga staza za skijanje na planini Rtanj.
Ski centar Rajkovo smešten je na 4 km od Majdanpeka i na njemu postoje dve staze za skijanje, dužine oko 1200 m. Stanovnici Bora i njihovi gosti mogu da biraju hoće li skijati na planini Stol iliCrnom Vrhu.

maj 24, 2018

Đerdapska klisura

in Priroda

by GetToNet

Kažu da je najlepša. Mi vam preporučujemo da se u to sami uverite. Javite nam utiske.

Đerdapska klisura, parče raja koje objedinjuje nadmoćnu lepotu prirode i tragove istorije. Najveća klisura u Evropi iznedrila je najlepše lice Dunava i oivičila njegovu lepotu planinama sa srpske i rumunske strane.

U njoj je Dunav najuži i najdublji. Poznata je i kao “Železna vrata” zbog svoje moći i ćudljivosti.

februar 06, 2019

Dunav

in Priroda

by GetToNet

Tek kada dođete u Istočnu Srbiju, shvatite šta je Johan Štraus imao na umu, kad je komponovao “Na lepom plavom Dunavu”, jer se ovde ova moćna reka predstavlja u svoj svojoj snazi i veličini. Većim delom svog toka kroz Istočnu Srbiju, Dunav prolazi kroz nacionalni park “Đerdap”. Đerdapska klisura, gde je Dunav najdublji i najuži, najveća je u Evropi a bogata istorija svedoči o prisustvu ljudi na ovim prostorima još 7.000 godina pre nove ere. Još je rimski car Trajan pokušao da ukroti Dunav, gradeći puteve i mostove, a to je samo donekle pošlo za rukom modernim graditeljima hidrocentrala.

U vreme sadašnje, Dunav je idealno mesto za odmor na uređenim plažama i kampovima, uz druženje sa alasima koji na sred Dunava bućkom love soma.

februar 06, 2019

Grliško jezero

in Priroda

by GetToNet

U Grliško jezero, 10 km od Zaječara, ulivaju se dve rečice, a pored jezera, u četinarskoj šumi, nalazi se manastir Svetog Petra i Pavla. Jezero je poribljeno, a voda je bistra i prozirna, pa okuplja veći broj ribolovaca.

februar 06, 2019

Sokobanja

in Priroda

by GetToNet

Nobelovac Ivo Andrić, te Branislav Nušić, Stevan Sremac, Isidora Sekulić, bejahu stalni gosti Sokobanje. Sokobanja je danas jedna od najposećenijih banja u Srbiji, sa tradicijom turizma, dugom gotovo dva veka. Još je turski putopisac Evlija Ćelebija 1663. godine pisao o sokobanjskom javnom kupatilu.
Smeštena je u kotlini između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice. Sokobanja je zbog visoke koncentracije kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, idealno mesto za lečenje raznih bolesti. Uz brojne sadržaje tokom čitavog leta, Sokobanju poseti preko 100 hiljada turista godišnje.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona