fbpx

Rgoška Banjica

Rgošte, mesto nadomak Knjaževca čuva jednu tajnu. Tajnu koju njeni meštani izuzetno vole i u njoj uživaju. Otkrivamo vam jedan deo:
Na samo 5 kim jugozapadno od Knjaževca, u ataru sela Rgošte, na obali Svrljiškog Timoka nalazi se ušuškani, vodeni biser Rgoška Banjica. Na vodonosnom rasedu dužine oko 800m izbija čitav niz izvora. Par njih formiralo je prirodno jezero u kome je temperatura vode konstantno oko 28 ºC. Analizama je utvrđeno da voda izuzetno blagotvorno i okrepljujuće deluje: u vodi ima magnezijuma, selena, mangana, radona, fluora.

Poznata je od davnina. Rimski legionari kupali su se u njoj o čemu svedoče ostaci nekadašnjeg rimskog kupatila. O lekovitim svojstvima izvorišta na Banjici svedočanstvo je 1864. godine ostavio austrijski putopisac Feliks Kanic. Osim lekovitog izvora, ovo omiljeno izletište Knjaževčana i njihovih gostiju, obuhvata popločanu plažu, park sa mobilijarom za decu i uređen parking prostor.

Od pre par godina na ovoj lokaciji sa radom je počeo restoran "Banjica", pod upravom Javnog preduzeća Stara planina. Moderno uređen objekat u ponudi ima internacionalne specijalitete.

Vodom sa termalnog izvora napaja se sportsko rekreativni kompleks Banjica, koji se sastoji od olimpijskog bazena u kome je temperatura vode oko 23 ºC, dečijeg mini akva parka, mini terena za razne sportove, restorana, saune, slane sobe.