fbpx

Manastir Vratna

Lokacija: Negotin

Srpska Pravoslavna Eparhija Timočka
http://eparhija-timocka.org/manastiri/manastir-vratna/

Manastir Vratna se nalazi na oko 40 km od Negotina, u samom podnožju cuvenih Vratnjanskih kapija. Osnovan je u XIV veku a deo manastira podignut 1415. godine. Vojvoda Šarban iz Struza kod Bukurešta ostavio je zapis o obnovi manastira koji se vremenom izbrisao ali ga je starešina Genadije kasnije zabeležio.

U drugoj polovini XVIII veka manastir je opusteo. Obnovio ga je Stanko Frajkor, kasniji negotinski oborknez. Turci su ga spalili 1813. godine, nakon sloma Prvog srpskog ustanka, a ponovo ga je podigao Jon Tajkulica, 1837. godine. Poslednji put je manstir obnovljen 1937. godine prilogom koji je dao Milan Ðordevic sa suprugom Perkom iz Metriša. Oba dobrotvora su se zamnošila, a Milan je i sahranjen pored temelja manstira kao monah Varnava.

Iznad manastira, pred samim ulazom u pecinu, u gotovo nepristupacnoj steni, nalaze se ruševine kelije Svetog Nikodima, osnivaca manastira. Sama crkva je niska lada sa malim prozorima. Više puta je rušena i obnavljana i nije sacuvala svoj prvobitni izgled. Vecina ikona u manastiru ima rusko poreklo, a pažnju zaslužuju carske dveri iz XIX veka. Danas je aktivni ženski manastir. Crkva manastira Vratne posvecena je Vaznesenju Gospodnjem (Spasovdan).