fbpx

Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca

Lokacija: Dositejeva br.7, Negotin

Muzej Krajine Negotin
Vere Radosavljevic br.1
19300 Negotin
http://muzejkrajine.org.rs/

 

Kada uđete u ovo dvorište i zakoračite u dom odakle je potekao Stevan Stojanović Mokranjac, vreme vas vraća u 19. vek.

U samom centru Negotina, ušuškana od prolaznosti vremena, dočekaće vas rodna kuća jedne od najznačajnije muzičke ličnosti u Srbiji, kompozitora – Stevana Stojanovića Mokranjaca. U ovoj kući, naš velikan, načinio je svoje prve korake, progovorio prve reči ali i naučio prve note i taktove. Dok slušate Rukoveti, ovde možete da videte klavir na kom je Mokranjac lično svirao, radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, porodične portrete, ognjište koje je ostalo autentično...

Stevan Stojanović Mokranjac rođen je u Negotinu, 09. januara 1856. godine. U svet umetničke muzike uveo je srpski nacionalni duh. Smatra se najznačajnijim muzičkim stvaraocem srpskog romantizma. Spada u sto najznačajnijih Srba po izboru Odbora akademika SANU (1993. godine). Njegova najpoznatija dela su: Rukoveti, Primorski napevi, Liturgija, Opelo, Kozar, Statije i druga. Godine 1899. osnovao je  prvu stalnu muzičku školu u Beogradu. Bio je sakupljač narodnih melodija, kako svetovnih tako i crkvenih, o kojima je napisao prve folklorne studije ta se zbog toga smatra osnivačem srpske muzičke nauke. Doprineo je osnivanju „Saveza pevačkih društava“ i „Prvog gudačkog kvarteta“.

Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Ukoliko niste do sada bili, ne propustite da ga posetite.

Više o Mokranjcu i njegovoj kući možete pročitati u tekstu "Kroz otvorena vrata Mokranjčeve kuće", autora Ivice Trajkovića, Vesne Nikolić i Sanje Radosavljević klikom na link ovde.