fbpx

Kasnoanticka palata Felix Romuliana, jedan je od najsjajnijih primera rimskog dvorskog-memorijalnog graditeljstva, zadužbina imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimijana (293-311.g.n.e.). Nalazi se nadomak sela Gamzigrad, 11 kilometara severozapadno od Zajecara. Zbog svojih jedinstvenih arhitektonskih obeležja, ali i zbog lepote i kvaliteta sacuvanih umetnickih dela, podnih mozaika i skulptura, Romuliana je 2007.godine upisana na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine. Ovaj grandiozni arhitektonski kompleks, opasan bedemom od dvadeset kula, car je po svojoj majci Romuli nazvao Romuliana.

Car Galerije Valerije Maksimijan (293 – 311), zet i savladar utemeljivaca tetrarhije, cara Dioklecijana, jedan je od velikog broja rimskih careva rodenih na tlu današnje Srbije. Uz Konstantina Velikog, Galerije je licnost koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji i u mnogome preusmerila njen tok. Tu je velika licna hrabrost i trijumf nad mocnom Persijom, 298. godine, koja se do tada cinila nepobedivom. Cinjenica koja je, medutim, skoro potpuno izbrisana iz istorijskog secanja, jeste da je, dve godine pre edikta koji je Konstantin izdao u Milanu 313. godine, Galerije u Nikomediji (današnji Izmir u Turskoj) obnarodovao prvi Edikt o toleranciji vera.

Galerije je roden sredinom III veka, u dolini Crne Reke, nedaleko od današnjeg Zajecara. U toj, sa sviju strana zašticenoj udolini, krajem III i pocetkom IV veka, sazidao je svoju zadužbinu. Unutar mocnog utvrdenja jedinstvenog arhitektonskog sklopa, sagradena je palata u koju su utkani raskoš, na trenutke i prenaglašena, kao odraz moci, ali i vanvremena lepota.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona