fbpx

TOP 10 prirodnih atrakcija istočne Srbije

Istočna Srbija obiluje prirodnim lepotama. Predstavljamo vam TOP 10, na osnovu izbora posetilaca facebook strane Visit East Serbia: www.facebook.com/visiteastserbia.

Stara Planina

Biser prirode, jedinstvene lepote i bogatstva – Stara planina. Na njenim obroncima skrivena su brojna sela autentične arhitekture i pejzaža, izletišta, izvori, pećine, crkve i manastiri.

Stara planina nudi savršen boravak uz zabavu i adrenalin, pešačke ture, skijanje, biciklizam, dok sa druge strane pruža  mogućnost za odmor u miru i tišini. Na Staroj planini nalazi se i najviši vrh Midžor 2169 mnv.

Opširnije

Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je najveća u Evropi. U njoj je Dunav najuži i najdublji. Poznata je i kao “Železna vrata” zbog svoje moći i nesvakidašnje lepote.

Opširnije

Borsko jezero

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh. Prozirno je bistre planinske vode, okruženo šumom, zelenim proplancima i livadama. Hoteli i auto kamp, uređeni tereni za male sportove, trim staze, predstavljaju idealno mesto za rekreaciju i pripreme sportista. Atraktivan za odmor, šetnju i ribolov.

Opširnije

Rtanj

Rtanj – zelena piramida istočne Srbije sa čijeg se vrha može videti ušće Save u Dunav.

Legende i mitovi o skrivenom blagu u njenom središtu, vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači ali i nesvakidašnja lepota, savršen geometrijski oblik piramide i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima čine Rtanj još uvek nedovoljno istraženom lepotom prirode.

Vratnjanske kapije

Na bistroj planinskoj rečici nalaze se ogromna vrata - kapije, delo prirode.
Vratnjanske kapije ili prerasti Vratne su visoki kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje velike pećine. Veoma su retke pojave u svetu, a u kanjonu Vratne ih ima čak tri: Veliki, Suvi i Mali prerast.
Do kapija se stiže označenom stazom koja polazi od manastira Vratna.

Opširnije

Rajkova pećina

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je, po predanju, danju bio mehandžija, noću je pljačkao turske karavane, a blago sakrivao u ovoj pećini.

Lazarev Kanjon

Kanjon Lazareve reke deo je zaštićenog prirodnog dobra prve kategorije.
Usečen u debele krečnjačke stene Malinika jedinstveno je stanište endemskih i reliktnih vrsta biljaka i životinja. Bez stručne vodičke službe poseta kanjonu je zabranjena.

Stol

Ova planina udaljena 20km severno od Bora predstavlja nesvakidašnju oazu zelenila, tišine i cvetnih livada.
Pogodna je za planinaranje, alpinizam, paraglajding, lov. Uređeno je 13 planinarskih pešačkih staza.

Crni vrh

Crni Vrh visine 1043m je deo šumskog kompleksa Kučaja i predstavlja njegov najseverniji deo.
Ima prijatnu planinsku klimu koja svojim sedativnim svojstvima pruža mogućnost za rekreativno-terapeutsko delovanje.
Trenutno postoji ski staza sa ski liftom duzine 1050m i kapaciteta 90 mesta.

Lazareva pećina

Nа završetku impresivnog Lazarevog kanjona, tokom stotina hiljada godina, formirala se u krečnjačkom humu Pripor visokom 56 metara, monumentalna Lazareva pećina.
Od Bora je udаljenа 21km.