fbpx

Rajkova pećina

Lokacija: Opština Majdanpek
Turistička organizacija opštine Majdanpek

Da li znate kakva se nesvakidašnja lepota krije ispod površine zemlje?

Rajkova pećina nalazi se oko 2km od centra Majdanpeka, u okviru Geoparka Djerdap. Uredjena je za turističke posete od 1975. godine. Dostupna su dva horizonta: rečni i suvi, od kojih svaki ima svoj Izvorski i Ponorski deo. Dužina istraženih kanala iznosi više od 3,6km, u kojima se nalazi pećinski nakit čistog kalcita kristalno bele boje.

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je, po predanju, danju bio mehandžija, noću je pljačkao turske karavane a blago sakrivao u ovoj pećini.
Ova pećina spada u grupu rečnih pećina. Kroz nju prolazi istoimena reka. U pećini se nalaze veoma zanimljivi pećinske dvorane, kade, draperije i ostali pećinski nakit od čisto belog kristalnog kalcita.

Pećina je osvetljena i veoma lepo uređena. Posetioci mogu da uživaju u lepoti kristala i belih ukrasa Kristalne dvorane, Koncertne i Ježeve dvorane, Malih i Velikih orgulja, Žrtvenika, Duhova, Dvorane vodopada, ali i dvorana koje mame osmehe posetilaca: Devojačke grudi, Zimska bajka …