fbpx

Milušinac – neotkriveni raj u Sokobanji

Lokacija: opština Sokobanja
www.tosokobanja.rs/sr

 

Ukoliko ste u potrazi za uzbuđenjem i avanturom posetitite nesvakidašnje turističke atrakcije u blizini sokobanjskog sela Milušinac, u podnožju planine Krstatac. Ovaj predeo ističe se bogatim hidrološkim resursima i kuriozitetnim kraškim oblicima reljefa.

Krstatac je krečnjački masiv u Istočnoj Srbiji koji pripada karpatskim planinama. Severno od njega nalazi se planina Slemen, od koje je odvojen Urdeškim potokom, a sa kojom čini severoistočni obod sokobanjske kotline. Spada u srednje visoke planine sa najvišom tačkom od 1.070 m (nazubljeni vrh Šiljak) koja je dostupna iz sela Milušinca. Sa Šiljka se pruža lep pogled na Sokobanjsku kotlinu, Ozren i Devicu (na jugu), Bukovik, Rožanj (na zapadu), Tupižnicu (na severoistoku) i Rtanj (na severozapadu). Planina Krstatac odlikuje se brojnim atraktivnim reljefnim oblicima. Najpoznatiji oblici kraškog reljefa su nekoliko malih pećina, prozorac „Bogova vrata” i izvor Buk. U podnožju planine nalazi se pećina „Novakovci” koja nije uređena za posete turista.

Prozorac „Bogova vrata“ se nalazi u ataru sela Milušinac, na 15 km udaljenosti od Sokobanje. U pitanju je retka prirodna pojava i interesantan speleološki fenomen, pa pored velikog broja turista privlači i naučnike iz ove oblasti. Osim speleolozima, ovaj predeo interesantan je i planinarima. Polazna tačka za planinare je selo Milušinac, odakle se zemljanim putem ide do Urdeškog potoka i uzvodno, šumskom stazom, duž potoka se nastavlja do "Bogovih vrata", koja se nalaze na 690 metara nadmorske visine. U blizini „Bogovih vrata“ nalazi se Milušinački vodopad, izletište Manastirište i izvor Buk. U narodu se veruje da „Bogova vrata“ poseduju isceliteljske moći, te da ukoliko neko boluje od teške bolesti može se izlečiti prolaskom kroz vrata.