fbpx

Mokranjčevi dani - Negotin

Treći vikend u septembru

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin
http://www.mokranjcevi-dani.com

Ovaj praznik muzike se organizuje u spomen najvećem srpskom kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Na festivalu gostuju najpoznatiji izvodjači iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije, ali i mnogi poznati svetski pijanisti i horovi. Natpevavanje horova je svojevrsna kruna ove manifestacije, a u okviru pratećeg programa odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri.

Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije zajedno sa lokalnom samoupravom opštine Negotin. Negotinski umetnici, kao sledbenici Mokranjca, ukljuceni su u programe Festivala. Festival je brend Srbije i Negotina - kao mesta rodenja velikog kompozitora, koji ’’saraduje’’ sa svim institucijama opštine u okviru turistickog i svakog drugog aspekta uspostavljanja promocije svoje sredine. Interaktivni projekti postoje sa svim kulturnim institucijama opštine i Republike.

Na brojnim radionicama Festivala edukuju se mladi muzicari i izvodaci u razlicitim oblastima, dirigovanja, horskog pevanja, i dr. Postoje brojni projekti vezani za razvoj festivala.

Gostovanjem horskih ansambla, kamernih i orkestarskih, kao i solista i pojedinaca iz evropskih država, održava se internacionalni i evropski karakter Festivala. Takmicarski deo Festivala ukljucuje rangiranje i nagradivanje najboljih internacionalnih ansambla ucesnika takmicarskog dela programa. Saraduje se sa svim instutucijama kulture i državama u okruženju.Time se ostvaruje interkulturalna saradnja i njeno podizanje u smislu održavanja osnovnih postavki i dodavanja novih savremenih muzickih pristupa temama kao i njihovo prezentovanje. Koprodukcija i upoznavanje sa kulturnim stvaralaštvom drugih zemalja je jedan od primarnih ciljeva Festivala, kao i njihovo prikljucivnje programima Festivala .

Festival ‘’Mokranjcevi dani’’ je 2015. godine, obeležio pedeset godina postojanja. Misija Festivala jeste širenje i upoznavanje balkanskih i evropskih država sa srpskim muzickim nasledem uopšte, i delom najveceg srpskog kompozitora i dirigenta ,Stevana Stojanovica Mokranjca.