fbpx

Muzej Majdanpek

Lokacija: Majdanpek

Svetog Save 41
19250 Majdanpek
http://www.muzejmajdanpek.com

Zavirite u najstariji očuvani rudnik na planeti zemlji.

U Majdanpeku se nalaze dva, za kulturnu istoriju rane Evrope, najznačajnija lokaliteta: Lepenski vir (između 6500 i 5500 godina p.n.e) - prva ljudska naseobina na otvorenom prostoru posle života pračoveka po pećinama i Rudna glava - prvi rudnik na tlu Evrope kojim se na izvanredan način dokumentuje prelazak čoveka iz kamenog u doba metala.

Pre početka izgradnje hidrocentrale na Đerdapu, 1965. godine, kod Donjeg Milanovca pronađene su figure ribolikog čoveka, čuvenog "lepenca" (danibijusa), koje potiču s kraja ledenog doba. Ove figure predstavljaju najstarije primerke sakralne arhitekture skulptura... Žrtvenik, pronađen u oknu drevnog rudnika bakarnih minerala u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, potiče iz vremena prelaza iz VI u V milenijum stare ere, odnosno vremena kada su ovo područje pohodile zajednice tzv. vinčanske kulture. Žrtvenik sa četvorougaonim plitkim recipijentom i oblikom u vidu sumarno modelovane figure jelena imao je za drevne vinčanske rudare više nego simboličan značaj (estetska i duhovna vrednost). 

Sve to, i još mnogo toga, možete saznati u okviru izložbenih postavki muzeja u Majdanpeku.

Muzej u Majdanpeku je osnovan 1998. godine. Ima arheološku, etnološku, istorijsku, umetničku, tehničku, i minerološku kolekciju dokumentarnog materijala.