fbpx

Muzej Krajine

Muzej Krajine
Vere Radosavljevic br.1
19300 Negotin
http://muzejkrajine.org.rs/

Da li znate šta povezuje Stevana Mokranjca i Hajduk Veljka?

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobodjenja Timočke Krajine od Turaka. 

Muzejski fond se postepeno uvećavao, tako da danas poseduje preko 15.000 predmeta. U sastav Muzeja ulaze: centralna zgrada s arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom postavkom, Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Osim pomenutih objekata u gradu, Muzej Krajine stara se i o Rodnoj kući Momčila Rankovića u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo –Šarkamen.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej podignuta je krajem XIX i početkom XX veka. Stalna postavka prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do XX veka i predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke.

Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od 10.000 godina p.n.e. do XIV veka n.e. Kao takav, arheološki fond se može podeliti na praistorijsku, antičku i srednjovekovnu zbirku predmeta, s ukupnim brojem od oko 7.000 predmeta.

Muzej Krajine u Negotinu ima bogatu etnološku zbirku kao svedočanstvo raznovrsnosti i bogatstva materijalne i duhovne kulture ovoga kraja: zbirka tekstilnog materijala, zbirka keramičkih i staklenih predmeta, zbirka predmeta od metala, zbirka drvenih predmeta, zbirka nakita, zbirka fotografija.