fbpx

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu je deo sistema Narodnog muzeja Beograd. On čuva i izlaže pokretne nalaze pronađene tokom arheoloških iskopavanja lokaliteta ugroženih podizanjem nivoa Dunava, usled izgradnje brana za potrebe Hidroelektrana Đerdap 1 i 2.Predmeti izloženi u muzeju predstavljaju važna svedočanstva različitih kultura koje su u praistorijskom, rimskom i srednjovekovnom periodu živele na Dunavu.

Arheološki muzej Đerdapa je jedan od retkih specijalizovanih muzeja u Srbiji, odnosno jedan od dva arheološka muzeja. Izgradnja muzejske zgrade po projektu Maria Jobsta započeta je 1988. godine. Muzej je otvoren 30. septembra 1996. godine.

Izložbena postavka se sastoji od dve izložbene sale. Kroz manju salu posetilac se putem panoa sa fotografijama upoznaje sa pričom o arheološkim iskopavanjima Đerdapa izvedenim u periodu od 1960. god. do 1980. god. Glavni izložbeni prostor sa skoro 2000 izloženih artefakata, od kojih su neki jedinstveni u svetu, obuhvata vremenski raspon od 7. milenijuma pre n.e. do 18. veka.

Kontakt i zakazivanje poseta: Valentina Vujaković, 060/807-5090, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.