fbpx

Saborna crkva Svete Trojice

Lokacija: Negotin

Srpska Pravoslavna Eparhija Timočka
http://negotin.rs/crkva.htm

Saborna crkva Sveta Trojica svojom monumentalnošću i arhitektonskim vrednostima daje poseban vizuelni pečat starom gradskom jezgru Negotina.

Negotin je 1842. godine postao duhovni centar Krajine što je iniciralo izgradnju nove crkve - Saborne crkve Svete Trojice. Crkva je izgradena je na mestu znamenite Baba-Finkine tvrdave.

Crkva je u neoklasičnom stilu sa elementima neorenesanse. Živopis crkve uradili su 1901. godine akademski slikar Stevan Todorović sa suprugom Poleksijom, Milisav Marković i Pavle Črtanović. Crkveni prostor svojom bogatom akustikom i ambijentom pruža izvanredne uslove za održavanje koncerata duhovne muzike. U severoistočnom delu porte nalazi se Hajduk Veljkova barutana. 

Barutana datira još iz turskog perioda. U vreme Hajduk Veljka barutana je bila u sastavu utvrdjenja "Baba Finka". Saborna crkva u Negotinu sa očuvanim umetničkim predmetima ima istorijske, arhitektonske i slikarske spomeničke vrednosti koje svedoče o kulturno-umetničkim prilikama u Negotinu i Srbiji krajem XIX veka.