fbpx

Negotin

Po prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, saobraćajnim vezama, klimatskim karakteristikama, hidrografijom, uslovima za lov i ribolov i postojećim turističkim objektima, Negotinska krajina predstavlja izuzetno atraktivno područje.

Centar grada Negotina čini staro jezgro u kome se ističe crkva Svete Trojice, stara i nova čaršija kao i gradski park. Od arhitektonskih spomenika izdvajaju se Arheološki muzej, Rodna kuća Stevana Mokranjca i muzej Hajduk Veljka. Todorčev konak je najstarija sačuvana kuća na ovom prostoru i potiče iz XIX veka. Na teritoriji opštine Negotin nalazi se i arheološki lokalitet Vrelo-Šarkamen, iz doba rimske Tetrarhije. Tri manastira, Vratna, Bukovo i Koroglaš predstavljaju izvorište duhovnosti ovog kraja. Posebna odlika negotinske krajine jesu pimnice u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, gde se od XVII veka na specifičan način spravlja i čuva vino, a u turističkoj sezoni moguće su i poseta pimnicama kao i degustacija vina.

Od manifestacija izdvajaju se Mokranjčevi dani, koji imaju dugu tradiciju u Negotinu i posvećeni su našem najslavnijem kompozitoru. Program se sastoji u natpevavanju horova, premijerama, velikom broju koncerata, izložbama i promocijama knjiga. Sajam meda i vina održava se svakog maja, a obuhvata predstavljanje vinara i pčelara iz cele Srbije, Bugarske i Rumunije.

Preporučujemo:

Tradicionalna kuhinja u etno ambijentu rajačke pivnice

Tradicionalna kuhinja u etno ambijentu rajačke pivnice

Tradicionalna kuhinja u etno ambijentu rajačke pivnice

Dobri ljudi, dobra vremena, vrhunsko vino

Image

Vina Negotinske krajine

Image

Domaćinska tradicija

Image

Najmodernija mala vinarija u istočnoj Srbiji

Image

Jedinstveni turističko-gastronomski doživljaj na selu