fbpx

Kladovo

Turistički resursi na teritoriji opštine Kladovo koncentrisani su u dosta uskoj zoni Dunavskog priobalja i prate tok Dunava. Unutrašnjost opštinske teritorije raspolaže potencijalima, pre svega, u pogledu predeonih celina i pejzaža očuvane prirode, ali su najvažniji antropgeni resursi razmešteni uz sam tok Dunava (Trajanova tabla, Diana, Fetislam, Trajanov most).

Dunav i Đerdapska klisura – predstavljaju najznačajniji resurs opštine Kladovo. Đerdapska klisura se završava na teritoriji ove opštine (deo Velikog Kazana, klisura Mali kazan, Oršavska kotlina i Sipska klisura). Posle sela Sip, Dunav ulazi u jedan miran tok kroz deo Vlaško-pontijskog basena, gde su podignute dve velike hidrelektrane.

 

Diana – predstavlja rimsko i ranovizantijsko utvrđenje (naselje, nekropola, put) iz perioda 102-103. g.n.e., na dominantnom uzvišenju kraj same obale Dunava, čineći jedno od najvećih rimsko-vizantijskih utvrđenja. Podizanje Diane se vezuje za završnu fazu izgradnje strateško-fortifikacionog poteza od Beograda do Kostola, koji je okončao car Trajan oko 110. godine.

Fetislam – Kladovska tvrđava (srednjovekovna-otomanska tvrđava), obnovljena je od strane Turaka, čiji ostaci i danas postoje. Danas se unutar zidina Fetislama nalaze dva stadiona, jedan teren za mali fudbal, igrališta za košarku i rukomet, teren za streljaštvo, dva objekta svlačionica i uređena staza do o vih objekata. U okviru malog grada postoje ostaci nekadašnje pozornice, koja je sada potpuno zapuštena. Tvrđava se minimalno koristi i posećuje, uglavnom u rekreativne svrhe.

TEKIJA

Tajanova tabla (Tabula Traiana) – nalazi se ispod Đerdapske magistrale i danas je dostupna samo sa vode. Reč je o spomeniku kulture iz perioda 100 godina p.n.e., kada je na potezu od Golupca do Kladova, u strmim liticama desne obale Dunava, uklesan put (rimski Limes) i povezan sistemom utvrđenja, mostova i pristaništa. Prilikom izgradnje HE „Đerdap I“, izrezan je blok težine 300 tona i podignut iznad nivoa gornje kote Đerdapskog jezera.

Preporučujemo:

Image

Mi brinemo o vašem snu, vašem odmoru, vašoj razonodi

Image

Duša Dunava

Image

Ekskluzivni domaći proizvodi

Image

Četiri decenije tradicije

Image

Pola veka porodične tradicije