fbpx

PUTEVIMA RIMSKIH CAREVAViminacium-KladovoZaječar-SokobanjaKnjaževac-Niš- tri dana

PRVI DAN:

Viminacium

Arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 km od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Imao je veoma važnu vojnu i stratešku ulogu, a bio je i značajno trgovačko i proizvodno sedište gde se odvijao veoma živ saobraćaj. Posećivali su ga brojni rimski imperatori: Trajan, Hadrijan, Dioklecijan, Konstantin Veliki, Konstancije I, Julijan i mnogi drugi.

Đerdapska klisura

Put prema Kladovu vodi duž Dunava sa predivnom klisurom. Idealno za fotografisanje.

Kladovo

Utvrđenje Diana - odbrambena tvrđava rimskog cara Trajana, izgrađena u vreme njegovog napada na Dakiju. Utvrdjenje je izgrađeno na Karatašu i bilo je najveće i najznačajnije utvrdjenje na gornjomezijskom limesu. Ostale znamenitosti iz rimskog vremena, kao Trajanovu tablu najbolje je videti u okviru šetnje brodom – Dunavskom prugom.

Image
Bakarni put
Image

DRUGI DAN:

Zaječar

Arheološki lokalitet Felix Romuliana
Kasnoantički dvorac rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimilijana savladara i zeta cara Dioklecijana, utemeljivača sistema tetrarhije. Grandiozni dvorski kompleks, opasan bedemom sa dvadeset odbrambenih kula, koji je car, po svojoj majci Romuli, nazvao Romuliana. Palata je poznata po mozaicima izuzetne lepote i umetničke vrednosti od kojih su najvredniji mozaik koji predstavlja boga Dionisa, a takođe i Venatore (carske lovce na divlje zveri) i Lavirint. Od juna 2007.g. Romuliana je uvrštena na listu Svetske kulturne baštine pod okriljem UNESCO-a.

U gradu bi trebalo posetiti, Narodni muzej, Radul begov konak, Muzej Nikole Pašića.

Knjaževac

Arheo-etno park Ravna. U okviru parka nalaze se brojni spomenici iz rimskog perioda, kao i eksponati sa lokaliteta Timacum Minus (najstarijeg vojnog utvrđenja u timočkoj oblasti). U okviru etno parka nalaze se i rekonstruisane srpske kuće iz 19. veka. Moguća je i poseta muzeju vinogradarstva i vinarstva U gradu možete posetiti zavičajni muzej, kuću Ace Stanojevića.

Sokobanja

Sokograd – Ova tvrđava, koja predstavlja pravi turistički biser verovatno je sagrađena u vreme Rimskog cara Justinijana, negde između I i VI veka n.e. Služila je za odbranu od Avara i Slovena.

TREĆI DAN:

Niš

Narodni muzej
Muzej poseduje zbirku od preko 40.000 eksponata iz oblasti arheologije, istorije, etnologije i umetnosti. Najvrednija je zbirka predmeta koja potiče iz antičkog perioda carskog Naisa.
Naisus - Mediana
Zaostavština rimskog imperatora Konstantina Velikog, poznatog po objedinjavanju rimskog carstva i priznavanju hrišćanstva kao zvanične religije Rimskog carstva. Na ostacima Mediane pronađeni su očuvani ostaci carske palate, vile sa podovima od mozaika, sakralni objekti, utvrđenja.