TOP 5 prirodnih atrakcija istočne Srbije

Istočna Srbija obiluje prirodnim lepotama. Predstavljamo vam TOP 5, na osnovu izbora posetilaca facebook strane Visit East Serbia: www.facebook.com/visiteastserbia.

1. Stara Planina

Biser prirode, jedinstvene lepote i bogatstva – Stara planina. Na njenim obroncima skrivena su brojna sela autentične arhitekture i pejzaža, izletišta, izvori, pećine, crkve i manastiri.

Stara planina nudi savršen boravak uz zabavu i adrenalin, pešačke ture, skijanje, biciklizam, dok sa druge strane pruža  mogućnost za odmor u miru i tišini. Na Staroj planini nalazi se i najviši vrh Midžor 2169 mnv.

Opširnije

2. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je najveća u Evropi. U njoj je Dunav najuži i najdublji. Poznata je i kao “Železna vrata” zbog svoje moći i nesvakidašnje lepote.

Opširnije

3. Borsko jezero

Borsko jezero smešteno je u podnožju planine Crni vrh. Prozirno je bistre planinske vode, okruženo šumom, zelenim proplancima i livadama. Hoteli i auto kamp, uređeni tereni za male sportove, trim staze, predstavljaju idealno mesto za rekreaciju i pripreme sportista. Atraktivan za odmor, šetnju i ribolov.

Opširnije

4. Rtanj

Rtanj – zelena piramida istočne Srbije sa čijeg se vrha može videti ušće Save u Dunav.

Legende i mitovi o skrivenom blagu u njenom središtu, vanzemaljcima i užarenim kuglama koje je nadleću, priče o pozitivnoj energiji kojom zrači ali i nesvakidašnja lepota, savršen geometrijski oblik piramide i lekovito bilje koje raste samo na njenim obroncima čine Rtanj još uvek nedovoljno istraženom lepotom prirode.

5. Vratnjanske kapije

Na bistroj planinskoj rečici nalaze se ogromna vrata - kapije, delo prirode.
Vratnjanske kapije ili prerasti Vratne su visoki kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje velike pećine. Veoma su retke pojave u svetu, a u kanjonu Vratne ih ima čak tri: Veliki, Suvi i Mali prerast.
Do kapija se stiže označenom stazom koja polazi od manastira Vratna.

Opširnije

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona