fbpx

Sokograd

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobricka 2,
18000 Niš
http://www.zzsknis.rs/

Sokograd, srednjevekovni grad-tvrdjava, nalazi se 2 km jugoistocno od centra Sokobanje, na steni iznad kanjona reke Moravice. Izgraden je krajem XIII i pocetkom XIV veka na temeljima rimske tvrdave koja datira iz perioda IV – VI veka. Spominje se u spisima iz doba Stevana Nemanje kao grad Sokolac, kasnije i u biografiji despota Stefana Lazarevica. U vreme srpske srednjovekovne države u njemu su živele srpske velmože. Razoren je 1413. godine u borbama za turski presto, izmedu Bajazitovog sina sultana Muse i odmetnika Hamuz bega i od tada nije obnavljan.

Ime Lepterija je nastalo prema grckom elefterija što znaci slobodište. Nadomak Lepterije je Sokograd u kome su nekada živeli robovi. Oni su izlazili van zidina tvrdave i okupljali se oko izvora vode. Pretpostavlja se da je medu robovima bilo i Grka, pa otuda i ime.

Za Sokograd su vezane mnogobrojne legende: o caricama, hajducima itd. Jedna od njih je i o sokobanjskom Romeu i Juliji, po kome je mesto gde se nalazi Sokograd – Leptirija dobio ime. Naime, gospodar Sokograda je imao lepu kcer Lepteriju u koju se zagledao Župan, sin gospodara i zapovednika Vrmdžanskog grada. Bila je to velika ljubav ali pošto su im ocevi stalno ratovali zbog poseda ta ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Onda se dvoje mladih dogovore da Lepterija pobegne kod svog dragana. U dogovoreno vreme Župan sa družinom dodje do zidina Sokograda, Lepterija se iskrade od oca i kroz tajni prolaz podje za Županom. Kad otac primeti da mu nema kceri pošalje poteru i izda naredjenje da se Lepterija pogubi. Potera je sustigla begunce, Leptiriju su pogubili a Župan je od žalosti za svojom voljenom skocio u najdublji vir Moravice i utopio se. I tako se do današnjih dana proplanak (izletište) naziva Lepterija a vir Župan.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona