fbpx

Muzej Timočke bune

Narodni muzej Zaječar
Dragoslava Srejovića 2
19000 Zaječar
http://www.muzejzajecar.org/

Muzej Timocke bune u Boljevcu nalazi se u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje stare apsane (zatvora), u kojoj su tokom istoimene bune bili zatvoreni pobunjenici iz celog crnoreckog kraja. Otvoren je 1983. godine - na stogodišnjicu Timocke bune. Konzervatorsko-restauratorske radove radio je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, pod cijom je muzej i zaštitom od 15. maja 1980. godine.

Apsana je izgradena 1860. godine, kada je knez Miloš Obrenovic proglasio Boljevac sedištem sreza. Javni objekti kao što je apsana i crkva, cija je izgradnja završena 1861. godine, bile su neophodne institucije za novo administativno sedište koje je Boljevac imao. U zgradi apsane bila je koncentrisana sva upravna i sudska vlast.

Postavka muzeja prati vreme pre Timocke bune, pocetak bune (koja je nastala kao reakcija na birokratsku vladu i apsolutisticki nacin vladavine Milana Obrenovica), borbu narodne i stajace vojske, organizaciju vojske 80-ih godina XIX veka, stanje stanovništva s kraja XIX veka, najznacajnije licnosti vezane za bunu... sve do gušenja bune olicene u Prekom sudu. Muzej sadrži bogatu kolekciju dokumenata iz 1883. godine kao što su: Zakon o ustrojstvu vojske, Ukaz o razrešenju vlade Milana Pirocanca i postavljanju vlade Nikole Hristica, pismo komandanta cestobrodickog odreda, pukovnika Mihajla Sreckovica glavnom komandantu stajace vojske, Smrtne presude Prekog suda pojedinim vodama pokreta i mnoga druga.

Pored dokumentacije, najveci deo zbirke muzeja predstavljaju fotografije licnosti koje su odigrale presudnu ulogu u Timockoj buni: kralja Milana Obrenovica (za vreme cije vladavine je donet Zakon o ustrojstvu vojske 1883. godine, nakon cega je usledilo oduzimanje oružja od vojnika što je dovelo do pobune), Milija Petrovica, Dobrosava Petrovica, Ljube Didica, Ace Stanojevica, Ljube Božinovica, Vladimira Zebica i mnogih drugih. Veliki deo muzeja predstavljaju ilustracije sa prikazima ljudi iz tog perioda (žitelja sela), narodne vojske, stajace vojske i dogadaja kao što su: “Predavanje oružja”, “Citanje vladine naredbe i poziv na izrucenje oružja”, “Napad stajace vojske na narod i narodnu vojsku kod banjske klisure”... Svoje mesto u postavci našla je i umetnicka zbirka sa akvarelima i crtežima takode vezanim za Timocku bunu, kao što su akvareli D. Miškovica: akvarel sa izgledom seoske mehane u selu Lukovu (pred kojom su sredinom oktobra 1883. godine poceli nemiri pobunjenika), akvarel sa izgledom zgrade opštine u Krivom viru, crtež sa izgledom apsane; zatim crteži E. Dekera sa izgledom ulice u Banji, crtež sa prikazom zgrade u kojoj je održan dogovor pre izbijanja bune... Pored toga, zbirka sadrži predmete i oružje iz tog perioda, kao i medalje kojima su nagradjeni oni koji su hvatali pobunjenike.

U Muzeju je izložen i deo zavicajne zbirke gde se mogu videti preslice, stare vunene carape, kao i pojedini elementi pribora za rucavanje.

Muzej zauzima poršinu od 104 m2, dužine je 16.5 m i širine 6.3 m.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona