fbpx

Muzej Timocke bune u Boljevcu nalazi se u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje stare apsane (zatvora), u kojoj su tokom istoimene bune bili zatvoreni pobunjenici iz celog crnoreckog kraja. Otvoren je 1983. godine - na stogodišnjicu Timocke bune. Konzervatorsko-restauratorske radove radio je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, pod cijom je muzej i zaštitom od 15. maja 1980. godine.

Apsana je izgradena 1860. godine, kada je knez Miloš Obrenovic proglasio Boljevac sedištem sreza. Javni objekti kao što je apsana i crkva, cija je izgradnja završena 1861. godine, bile su neophodne institucije za novo administativno sedište koje je Boljevac imao. U zgradi apsane bila je koncentrisana sva upravna i sudska vlast.

Postavka muzeja prati vreme pre Timocke bune, pocetak bune (koja je nastala kao reakcija na birokratsku vladu i apsolutisticki nacin vladavine Milana Obrenovica), borbu narodne i stajace vojske, organizaciju vojske 80-ih godina XIX veka, stanje stanovništva s kraja XIX veka, najznacajnije licnosti vezane za bunu... sve do gušenja bune olicene u Prekom sudu. Muzej sadrži bogatu kolekciju dokumenata iz 1883. godine kao što su: Zakon o ustrojstvu vojske, Ukaz o razrešenju vlade Milana Pirocanca i postavljanju vlade Nikole Hristica, pismo komandanta cestobrodickog odreda, pukovnika Mihajla Sreckovica glavnom komandantu stajace vojske, Smrtne presude Prekog suda pojedinim vodama pokreta i mnoga druga.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona