fbpx

Muzej Krajine

Muzej Krajine
Vere Radosavljevic br.1
19300 Negotin
http://muzejkrajine.org.rs/

Muzej Krajine osnovan je 1934. godine. Ideja o osnivanju Muzeja zaceta je prilikom obeležavanja stogodišnjice oslobodenja Timocke Krajine od Turaka. Tim povodom, 21. septembra 1933. godine, priredena je izložba pod nazivom Starine Krajine, nakon koje su entuzijasti i zaljubljenici u starine došli na ideju da bi u Negotinu mogao da se otvori muzej, što je i ucinjeno godinu dana kasnije. Ban Moravske banovine u Nišu, poznati književnik Jeremija Živanovic (1874–1940. godine), aktom II br. 3322 od 16. februara 1934. godine potvrdio je Pravila muzejskog društva u Negotinu, kao i osnivanje muzeja pod nazivom Gradski muzej Hajduk Veljko u Negotinu – Krajina. Za osam decenija postojanja Muzej je u nekoliko navrata menjao ime, a danas nosi naziv Muzej Krajine.

Svoju osnovnu delatnost sakupljanja, cuvanja, zaštite i prezentacije pokretnih kulturnih dobara Muzej Krajine ostvaruje kroz poslove svojih odeljenja: arheološkog, etnološkog, istorije umetnosti, istorijskog, kao i odeljenja za dokumentaciju, vodicku službu i biblioteku. Muzejski fond se postepeno uvecavao, tako da danas poseduje preko 15.000 predmeta. Muzej Krajine je muzej kompleksnog tipa u ciji sastav ulaze: centralna zgrada s arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetnickom postavkom, Rodna kuca Stevana Stojanovica Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Osim pomenutih objekata u gradu, Muzej Krajine stara se i o Rodnoj kuci Momcila Rankovica u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo –Šarkamen.

Zgrada u kojoj je smešten Muzej podignuta je krajem XIX i pocetkom XX veka. Stalna postavka prati istorijski razvoj Negotinske Krajine od najstarijih vremena do XX veka i predstavljena je kroz eksponate iz arheološke, etnološke, istorijske i umetnicke zbirke.

Arheološka zbirka sadrži predmete iz perioda od 10.000 godina pre nove ere do XIV veka nove ere. Kao takav, arheološki fond se može podeliti na praistorijsku, anticku i srednjovekovnu zbirku predmeta, s ukupnim brojem od oko 7.000 predmeta. Praistorijsku zbirku cine alatke od kosti i rogova životinja, sudovi od pecene zemlje, amulet od zemlje i kamena, nakit, orude, oružje, novac. Anticku zbirku cine predmeti od keramike (razne posude, žrtvenici), plastika (statue, arhitektonski elementi, nadgrobni spomenici), predmeti od metala (orude, oružje, sitna zoomorfna i antropomorfna plastika, razne posude, nakit, novac). Srednjovekovnu zbirku cine predmeti: orude, oružje, novac, nakit, kamena plastika i dr, koji pokrivaju period od VII do XIV veka, iz srednjovekovnih naselja i sa nekropola.

Muzej Krajine u Negotinu ima bogatu etnološku zbirku kao svedocanstvo raznovrsnosti i bogatstva materijalne i duhovne kulture ovoga kraja. Etnološki fond ima nekoliko zbirki, koje su formirane na osnovu vrste materijala. To su: zbirka tekstilnog materijala, zbirka keramickih i staklenih predmeta, zbirka predmeta od metala, zbirka drvenih predmeta, zbirka nakita, zbirka fotografija. Zbirka tekstilnog materijala ima veliki broj predmeta, kao što su delovi narodne nošnje i pokrivala, koji su ukrašeni bogatim vezom i zlatovezom. Rucno su izradeni od vune, pamuka i lana. Motivi ukrašavanja su geometrijski i floralni, tipicni za Negotinsku Krajinu. Zbirka keramickih i staklenih predmeta sadrži: posude, krcage, bardake, tanjire, bokale, caše, poslužavnike i lampe. Zbirka predmeta od metala uglavnom je vezana za gradski život starog Negotina i njegove zanate. To su eksponati koji ilustruju liciderski, curcijski i kazandžijski zanat: razni oblici kalupa za kolace i svece; pegle, makaze, šila; bakraci, tepsije i druge posude. Zbirka drvenih predmeta sadrži predmete za tradicionlano vinogradarstvo i proizvodnju vina, pribor za ispiranje zlata, konopcarski tocak, narodne instrumente i delove seoskog pokucstva. Zbirka nakita je raznovrsna. Sastoji se od stolovatnog prstenja, ogrlica od aspri, perlica, sedefa, ukrasnih igli, pafti, minduša, narukvica, broševa, metalnih ogrlica i ukrasnih pojaseva. Etnološki fond poseduje zbirku fotografija koja se odnosi na najznacajnije primerke postojecih zbirki (kao što su delovi nošnje i pokucstva), fotografije nekih obicaja (kao što su vašari, svadbe, sahrane) i fotografije etno objekata (pivnice i vodenice).

Istorijsko odeljenje poseduje sledece zbirke: zbirka oružja i pribora iz XIX veka, zbirka oružja i pribora iz XX veka, zbirka ordenja i odlikovanja, zbirka starih zastava, zbirka Stevana Mokranjca, zbirka fotografija iz XIX veka, zbirka starih razglednica do 1945. godine, zbirka novih razglednica Negotina od 1945. godine, zbirka fotografskog pribora XIX veka, zbirka starog papirnog novca, zbirka starih cestitki i zbirka starih znacki. U sastavu zbirke oružja i pribora iz 19. veka nalazi se hladno i vatreno oružje, kao i odgovarajuci pribor za njegovo održavanje: jatagani, podjednako su zastupljeni "belosapci" i "crnosapci", sablje, pištolji; znacajan deo zbirke cini oružni pribor: rogovi za barut, fišeklije (pripojasnice), enamluci, mazalice i harbije; najvrednije eksponate u zbirci cine dva topa. Zbirka oružja iz XX veka obuhvata: mitraljeze, puške i pištolje; pribor za oružje i ratnu opremu koja sadrži: bajonete sa secivom, kao https://www.cialissansordonnancefr24.com/ i velike igle, bodeže, šlemove, fišeklije, gas masku, paradni šlem austrougraske vojske, generalske epolete i gajtane generala Krajine Petra Mišica, vojnicku ispravu, vojnicku aluminijsku plocicu s podacima o vojniku. Zbirka oružja iz NOR-a 1941-1945. godine sadrži: pištolje, puške, mitraljeze i jedan automat. Zbirka ordenja i odlikovanja Muzeja Krajine je s kraja XIX i prve polovine XX veka, potice iz Srbije i Crne Gore i dinastija: Obrenovica, Karadordevica i Petrovica. Zbirka starih zastava sadrži dve zastave negotinskih pevackih društava, iz prve polovine XX veka. Zbirka starih znacki je skromna zbirka, koja sadrži znacke raznih zadruga, preduzeca i sportskih klubova. Zbirka Stevana Mokranjca sadrži: fotografije, dokumenata, razglednice. Zbirka fotografija iz XX i XX veka koje poticu iz foto ateljea raznih gradova Srbije, ali i iz gradova susednih država. Zbirka fotokamera i pribora sadrži foto kameru s kraja XIX veka, negativ, okvire i stare foto albume iz XIX i XX veka. Zbirka negativa sadrži preko 400 filmova. Zbirka starih razglednica do 1945. godine, sastoji se od razglednica Negotina, ali i drugih gradova Srbije i južnoslovenskih gradova. Zbirka razglednica od 1945. godine, uglavnom se odnosi na Negotin, ali i na neke druge gradove u Srbiji. Zbirka starog papirnog novca sadrži srpske novac, ali i novac evropskih država XIX i XX veka. Zbirka starih cestitki sadrži razne cestitke, uglavnom novogodišnje, i to iz XX. veka.

Umetnicku zbirku Muzeja Krajine cine tematski raznovrsne slike od religioznih, istorijskih i žanr scena do portreta, pejzaža i mrtve prirode. Slike su nastale u drugoj polovini XIX, tokom XX, kao i pocetkom XXI veka, u najraznovrsnijim tehnikama: ulja na platnu, akvarela, tempere, pastela, kombinovanih tehnika...

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona