fbpx

Muzej Hajduk Veljka

 

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička br. 2
18000 Niš
www.zzsknis.rs

Barutana se nalazi u porti Saborne crkve Svete Trojice u Negotinu. Zidana je kamenom, sa krovom na cetiri vode i do danas je u potpunosti sacuvala svoj autentican izgled. Cinila je sastavni deo utvrdenja „Baba Finke“ a danas je njen jedini ostatak, pošto je utvrdenje srušeno 1883. godine. Podignuta je specijalno za cuvanje baruta, što je uslovilo i njeno graditeljsko rešenje. Ukopana je u zemlju sa krovom na cetiri vode, zasvedena poluoblicastim svodom i pokrivena ceramidom. Iz ovog utvrdenja Hajduk Veljko je branio Negotin od Turaka tokom Prvog srpskog ustanka. Veljko Petrovic, jedan od najvecih junaka Prvog srpskog ustanka, bio je hajduk u ceti Stanoja Glavaša, a vojvoda je postao 1811. godine kada je došao u Negotin. U ustanku je ucestvovao od samog njegovog pocetka, istakao se u borbama oko Banje i Varvarina kao i u odbrani Negotina, gde je herojski poginuo 1813. godine.

Baba Finka se nalazila na prostoru sadašnje zgrade Skupštine opštine Negotin, crkve, porte i gimnazijske zgrade, dvorišta i obližnjih ulica. Po izgledu to je bila više osmatracnica nego utvrdenje, gde je Hajduk Veljko živeo sa svojom drugom ženom Cucuk Stanom. Sama kula, sacinjena od drveta, imala je više tavana, a na vrhu trem, koji se držao na debelim i snažnim stubovima.

Hajduk Veljko je sa vrha Baba Finke posmatrao negotinska polja, na njoj se pripremao za okršaje s Turcima. Cim bi konjanici najavili da Turci idu iz pravca Timoka, Veljko bi udario dlan o dlan, što je bio znak da se sedla Kušlja. „I dok su becari opremali Kušlju, Veljko bi oblacio svecano odelo, a Stana mu je vezivala iznad glave svilene gajtane od cepkena. U silav bi stavljao dva pištolja, a preko grudi krivu sablju. U kubure bi isto tako stavio dva pištolja. Prije nego što bi pojahao Kušlju, sam bi dobro pregledao kolane, a za to vreme Romi su svirali. Izlazilo se na zadnju kapiju; Abraš je bio redovno s desne strane Veljka. Romi su svirali za njima, kao na kakvom veselju, sve dok ne bi poodmakli u negotinsko polje. Tada bi Veljko samo znakom ruke davao na znanje da se sviraci vrate.“

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona