fbpx

Saborna crkva Svete Trojice

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2,
18000 Niš
http://www.zzsknis.rs/

Saborna crkva Sveta Trojica – nalazi se na uglu Trga Stevana Mokranjca i ulice Hajduk Veljka. Svojom monumentalnošcu i arhitektonskim vrednostima daje poseban vizuelni pecat starom gradskom jezgru Negotina.

Negotin je 1842. godine postao duhovni centar Krajine što je iniciralo izgradnju nove crkve. Crkva je izvedena po projektu koji je najverovatnije delo Aleksandra Bugarskog. Arhitekta Bugarski je crkvu projektovao po uzoru na anticki arhitektonski izraz. Izgradena je na mestu znamenite Baba-Finkine tvrdave. Episkop Evgenije je 1868. godine pozvao gradevinskog preduzimaca Štajnehlera da zapocne izgradnju nove crkve ali je gradenje odloženo jer je okružni nacelnik Ranko Alimpic, želeo da se sa gradnjom crkve otpocne u novoj varoši – Novom Negotinu na Dunavu. Medutim, do premeštanja Negotina nije došlo i izgradnja je pocela 08. maja 1872. godine a završena 1874. godine. Osvecena je 1876. godine.

Crkva je u neoklasicisticnom (nacionalnom) stilu sa elementima neorenesanse. Živopis crkve uradili su 1901. godine akademski slikar Stevan Todorovic sa suprugom Poleksijom, Milisav Markovic i Pavle Cortanovic. Crkveni prostor svojom bogatom akustikom i ambijentom pruža izvanredne uslove za održavanje koncerata duhovne muzike. Porta je ogradena gvozdenom ogradom 1893. godine. Stupci i postolje su od kamena pešcara iz okoline Negotina. Na vrhovima ogradnih stubova su kape a kao ukrasni elementi upotrebljena je dulad iz Fetislamske tvrdave kod Kladova. U severoistocnom delu porte nalazi se Hajduk Veljkova barutana. Barutana je objekat malih dimenzija ozidan kamenom pokriven ceramidom, a datira još iz turskog perioda. U vreme Hajduk Veljka barutana je bila u sastavu utvrdjenja "Baba Finka". Saborna crkva u Negotinu sa ocuvanim umetnickim predmetima ima istorijske, arhitektonske i slikarske spomenicke vrednosti koje svedoce o kulturno-umetnickim prilikama u Negotinu i i Srbiji krajem XIX veka.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona