fbpx

Manastir Bukovo

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš
Dobrička 2,
18000 Niš
http://www.zzsknis.rs/

Na padinama Bratujevacke kose, 4 km zapadno od Negotina, leži manastir Bukovo u kome je 1912. godine potpisan tajni savez izmedu Srba I Bugara za rat protiv Turske. Manastir je smešten u živopisnom predelu okružen šumom i izvanrednim pogledom na Negotin, Prahovo i ušce Timoka u Dunav. Pisani podaci o ktitoru manastira ne postoje, ali postoje više predanja koja o tome govore. Po jednom predanju manastir je zadužbina srpskog kralja Milutina sa kraja XIII. veka, podignut posle pobede nad bugarskim carem Šišmanom. Po drugom predanju ktitor manastira je Sveti Nikodim Tismanski koji je živeo i delao u Timockoj Krajini, a po trecem ktitor manastira je bio neko iz vlastele istocne Srbije i potice iz XV. veka. Crkva je posvecena svetom ocu Nikolaju Cudotvorcu. Po arhitektonskim i stilskim karakteristikama ubraja se u posebnu varijantu moravske škole. Crkva je podignuta kao jednobrodna gradevina, zasvodena poluoblicasti svodom i bez kupole. Crkva je sagradena skromno, od tesanih kamenih blokova, ravne fasadne površine bez ukrasa.

Porta manastira okružena je sa južne strane poptornim bedemom, sa severne strane poptornim bedemom i kulom zvonikom, sa istocne strane manstirskim grobljem, a sa zapadne strane manastirske ekonomije i vinogradom. U periodu od 1936-1939. godine podignut je severni poptporni zid kolonada i zvonik. Kolonada povezuje hram sa kulom zvonikom. Zvona na zvoniku su poklon kneza Miloša iz 1833. godine.

Crkva Svetog Oca Nikolaja Cudotvorca ima tri sloja živopisa. Ostale su samo predstave Presvete Bogorodice sa malim Hristom u medaljonu, koja se nalazi na svodu današnjeg naosa i freska Arhangela Mihaila u nišina zapadnoj fasadi crkve. Freske su radene po nacrtima Steve Todorovica, a živopisao ih je njegov ucenik slikar iz Knjaževca Milisav Markovic.. U sklopu velike obnove manastira Bukovo 1887. godine uraden je i nov ikonostas. Ikonostas je bio porucen iz Austrije. Predstavlja solidan duborezacki rad od lipovog drveta poliran zlatom.Ikonostas crkve Svetog Oca Nikolaja Cudotvorca spada u vrednija likovna ostvarenja s kraja XIX. veka. Do poslednjeg rata Bukovo je posedovalo 400 ha zemlje pretežno šume. Godine 1891. inicijativom arhimandrita Bujšica, osnovana je na manstirskom imanju državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i vocarstvo, koja je po proizvodnji vina poznata i van granica naše zemlje. Danas je Manstir Bukovo je muški manstir i ima 4 radionice: krojacku, stolarsku ikonopisacku i vinariju.

raris logo

Trg oslobođenja bb; 19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

office@visiteastserbia.rs

 

Portal VisitEastSerbia razvio je RARIS u saradnji sa turističkim organizacijama regiona